Skip to content

Кратка история на израело-палестинския конфликт

Първопричината за конфликта не е толкова сложна, колкото много основни медийдни и политически фигури искат да си мислим. Може да се резюмира в няколко изречения. Местните палестинци възприемат монотеистични религии в различни периоди, но продължават да живеят като мултирелигиозно и мултикултурно общество в продължение на повече от 4000 години. Евреите търпят дискриминация, особено в Европа през 19 век, когато се създават етноцентричните нации. Малцинство от западноевропейски евреи(главно от Франция и Англия, и по-късно САЩ) създават своя собствена етноцентрична програма, наречена ционизъм. Други  евреи отговарят на дискриминацията като насърчават хуманизъм, асимилация и съвместно съжителство. Ционистите планират и привеждат в изпълнение стратегията да съберат всички евреи (без значение от етничността и произхода им) в еврейска държава. През особено болезнена история от много десетилетия, населението в Палестина се превръща от мнозинство мюсюлмани и християни палестинци в такова, съставено от милиони евреи, събрани от цял свят в милитаризирана и икономически напреднала, при все това нестабилна държава. Добре организираният и добре финансираният процес води до много войни и създаването на най-големият в момента бежански проблем : две трети от 11 милионното палестинско население днес са бежанци или разселени хора.  Докато детайлите на тази история се оспорват от двете страни, това е есенцията, която прозира. Относно резултата от трансформацията на Палестина и разселването на местните днес всички повече или по-малко са единодушни. Еврейското население днес е 5 милиона и половина. 530 села палестински градове са напълно обезнаселени между 1947 и 1950г. и през идните десетилетия повечето от оставащата палестинска земя е иззета.

Разселването на палестинците или Накба, както го наричат те ("катастрофа"), след основаването на Израел през 1948г.

Палестинската съпротива срещу ционизма, от неговото създаване през 1880те, не е съпротива срещу юдаизма или имигрантите,които не са ционисти; все пак, евреите винаги са били част от палестинското общество.

Израелският генерал и главнокомандуващ на армията Рафаел Ейтан веднъж заявява:

“След като сме се заселили на земята, всичко, което арабите ще могат да направят за това, е да тичат наоколо като дрогирани хлебарки в бутилка”.

Но хлебарките се оказват изключително издръжливи. След повече от 130 години  50% от палестинците все още живеят между долината на река Йордан и Средиземноморието (т.е.тяхната историческа земя). Почти половин милион израелци са гласували и с двата си крака като са избрали да не живеят в Израел. Така проблемът остава: ционизмът изисква максимум география за еврейска държава с минимум демография от палестинци, християни и мюсюлмани, в “обетованата земя”.

Досега всички преговори за мир пропускат дори да упоменат изключително съществени въпроси за палестинската страна, като правото на бежанците на завръщане, например. Дори “Пътната карта” – план, който има някои добри елементи(изискването Израел да замрази строенето на поселения и т.н.),  в своите 2218  думи  не споменава спазване на човешки права или на международно право. Освен това, Израел има петата най-силна армия в света, със стотици ядрени, химически и биологически оръжия, докато палестинците са окупиран, колонизиран народ с малко ресурси на свое разположение. “Преговори” в подобна ситуация се предвижда да родят малко справедливи решения. Невъзможно е да се проектира мир, който не съдържа човешки права.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. Albert permalink
    November 16, 2012 5:51 pm

    Пълни глупости и лъжи в тая статия

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: