Skip to content

Welcome to Palestine ברוכים הבאים לפלסטין مرحبا بكم في فلسطين

April 15, 2012

–“Резервацията ви е отменена” – криминализиране на пътуването до Западния бряг

Международни активисти редовно посещават окупирана Палестина, за да научат повече за палестинската реалност и за да изразят солидарността си с местните, като участват в демонстрации и  споделят  трудностите на живота под израелска окупация. Това е нещо, което и аз имах възможността да направя преди няколко месеца. За целта платих с лъжа на израелското летище. Единственият начин да се стигне до Западния бряг е през израелските имиграционни власти, било то на израелското летище в Тел Авив, или чрез сухопътно преминаване през йорданската или египетската граници. За да  влезе някой успешно в Израел,  запътил се към Западния бряг, той трябва да излъже за повода на посещението си и да заяви, че иска да посети  единствено и само Израел. Всеки от нас предварително подготвя някаква история как възнамерява да прекара времето си в някой кибуц или да се възхити на плажовете на Тел Авив или Хайфа.

Повод за тревога на телавивското летище: засечена е солидарност с палестинския народ!

На днешния ден, 15 април, тече кампания, наречена “Добре дошли в Палестина”, чрез която се очакваше да пристигнат хиляди международни активисти на израелското летище Бен Гурион. До 2000 симпатизатори, главно от Европа, планираха да участват в онова, което стана известно под името “флотилия чрез летене”, като препратка към предишни опити да се наруши блокадата над Газа чрез флотилия от лодки. Миналата година подобен протест доведе до пристигането на над 300 международни активисти в Израел, от които повече от 120 бяха арестувани. Причината: активистите, участващи в протеста, не лъжат при пристигането си за своето намерение да посетят Западния бряг. В очите на израелските имиграционни власти желанието да се посети окупираната палестинска територия представлява “заплаха за сигурността”. Израелските летищни власти публикуваха изявление тази седмица, че влизането в страната чрез Бен Гурион е предназначено само за влизане в израелска територия, без значение къде отиват посетителите след това.

Една от арестуваните участнички в кампанията днес

Израелски граничен полицай стои до монитора с пристигащите полети на телавивското летища днес, където стотица полицаи днес бяха разпределени, много от които под прикритие

1500те участници в “Welcome to Palestine 2012”, имат покана от над 25 палестински граждански асоциации в Западния бряг, както и благословията на кмета на Витлеем. Плановете им  се състоят в такива терористични дейности като построяването на детска градина във Витлеем, поправянето на разрушени кладенци и засаждането на маслинови дървета.

Израелските власти предупредиха по-рано тази седмица, че няма да позволят на “враждебно настроените елементи” и “провокатори” да влязат в страната, след което разпространиха списъци за “забрана над летенето” на известни активисти до различни авиокомпании. Авиокомпаниите са също така предупредени, че ще поемат разходите по депортирането на активистите до отправната им точка, ако последните се качат на самолетите им. Следват отлагания на цели полети и на множество самолетни билети от различни авиокомпании, включително Lufthansa, Alitalia, Airfrance, Turkish Airlines.

Документът, който шведски активист трябвало да подпише вчера на влизане в Израел. С него тя заявява, че няма да сътрудничи с никакви пропалестински организации

По последни данни, 35 активиста, които все пак са успели да пристигнат в Тел Авив днес, са задържани и подложени на разпит, който вероятно тече още в този момент, докато пиша. Онези, които не са успели да излетят, провеждат протестни действия на различни европейски летища. Колко от приблизително 2000 активисти, които до вчера са имали намерение да участват в организираните дейности във Витлеем, ще успеят в крайна сметка да стигнат до заветната цел, без да лъжат на летището за целта на посещението си, все още не се знае.

Всичко това не е никак изненадващо. Израелското правителство има дълга история зад гърба си на задържане на онези, заподозрени в  симпатии с палестинския народ. Самата аз бях разпитвана в продължение на цял един ден на йорданско-израелската граница, заподозряна в подобни “вредни” симпатии, и бях принудена да подпиша документ, подобен на този вдясно. Това е на фона на стотиците хиляди палестинци, които не могат да се завърнат в собствената си страна, дори за кратко посещение като туристи.

Главната цел на кампанията е осъществена и тази година: да се привлече вниманието върху факта, че докато условията в Западния бряг може и да не са толкова сериозни като тези в Ивицата Газа, то Западният бряг е не само под израелска окупация, но и израелска обсада: Израел е този, който контролира всички входни и изходни точки. Тази обсада се простира до главни европейски летища, както доказва съдействието на летищните власти в основни европейски градове с исканията на Израел.

“Нетаняху ни нарече терористи. Ние заявяваме, че сме активисти на посещение в Западния бряг като всеки един друг турист, с послание за мир”, споделя един от участниците в тазгодишната кампания.

“Когато участвах в Welcome to Palestine 2011 миналият юли, бях задържана в продължение на четири дни под претекст, че когато ме попитаха  на израелското летище за къде съм тръгнала, аз отговорих: ‘Витлеем’. В причудливия свят на телавивското летище самото изговаряне на думата Палестина е забранено.” , Лаура Дуркей, британски активист

За повече снимков материал от днешния ден, кликнете тук.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: