Skip to content

Международната солидарност с палестинския народ: опит за алтернатива на политическото бездействие

May 19, 2012

Палестинската кауза се заражда като международна кауза и продължава да бъде такава и днес. Окупацията на Палестина и принудителното разселване и изселване на народа й нямаше да могат да бъдат осъществени и поддържани в продължение на толкова много десетилетия без абсолютната политическа подкрепа, която Израел получава от съюзниците си. Тази подкрепа е превърнала Израел в държава отвъд закона, която не е подвластна на никакви международни спогодби, споразумения, договори и дори – на международното право. Това направи възможни разселването и етническата чистка на палестинския народ, присвояването на земите и водите му, за да се построят поселенията и апартейд стената, продължителната блокада, наложена на Ивицата Газа и безпощадната военна операция срещу Газа през 2008г. При това всичко изброено до тук бе класифицирано като “право на самоотбрана”.

Продължилата повече от сто години трагедия на палестинския народ е доказателство за безполезността на международните организации, включително на ОН,  неуспели да прекратят Окупацията и да подведат Израел под отговорност за упражняваната нестихваща агресивна политика.

Неадекватният ответ на Запада, особено на САЩ, които продължават безпрекословно да подкрепят Окупацията (използвали правото си на вето повече от четиридесет пъти, за да предотвратят изобличаването враждебните политика и практики на Израел), заедно с неспособността на международните организации да защитят правата на палестинците, намират противодействие в лицето на нарастващо съзнание сред хората по света, които приемат палестинската кауза и й предоставят всякакъв вид подкрепа.  Това превръща палестинския въпрос и палестинския флаг в символ на свобода и международна солидарност.

Движенията за солидарност са активна сила спрямо израелската политика, както стана явно при флотилията на свободата, която се опита да прекъсне блокадата, наложена над Ивицата Газа, докато правителства и международни организации тънеха в мълчание и бездействие. Това може да бъде видяно и в ежеседмичните демонстрации в Бил’ин, Ни’лин, Куфр Кадум, Ал-Уалладжа, ал-Ма’сара, Наби Салех и др., както и в районите на сблъсъци със заселници в Хеброн.

С разрастването на международните движения за солидарност се развиват нови методи и средства. Дейностите включват солидарност с палестинските политически затворници, протекция по време прибирането на маслиновата реколта, построяването наново на домове, разрушени от Окупацията, повторното засаждане на изкоренени дървета, маркетинг на палестински продукти, придружаване на палестински деца до училище с цел протекция от насилие от страна на заселниците, прокопаване на кладенци, организиране на театрални и музикални фестивали, срещи, лозунги и графити в солидарност върху разделителната бариера, дори молитва. Към това се добавя и бойкотирането на израелските продукти и други санкции, за да се упражни натиск върху Израел да прекрати Окупацията, политиката си на разрастване на поселенията и конфискацията на палестинската земя.

Според мен, някой, който е бил част от международна организация за солидарност с палестинския народ, това, че международното присъствие води до ефикасни резултати, е  доказателство, че нещо съвсем изначално и основно е гнило в окупираните палестински територии, и това е израелската съвест. Зад нас, пропалестинските активисти, не седи никакво гръмко авторитетно име, като например това на информационна агенция или международна организация за спазване на човешките права. Всеки може да бъде член на ISM (International Solidarity Movement),  ако само попълни формуляр и посети двудневно обучение. Не особено сложна е процедурата и за присъединяване към други организации със сходна дейност. В повечето случаи няма специален подбор или изисквания, а дейността ни се състои в това да бъдем заедно с палестинците в рискови райони и да наблюдаваме, заснемаме, документираме. Тоест става въпрос чисто и просто за други човешки същества, които стават свидетели на случващото се в окупираните територии. В такъв случай защо Израел изпитва панически страх от нас? Заподозрените в солидарност с палестинците чужденци биват разпитвани и претърсвани като потенциални терористи на израелското летище Бен Гурион или другите пропусквателни точки за страната, и при доказване, че те са наистина пропалестински настроени, получават черен печат и им се забранява да посетят Израел някога отново(а Израел означава и окупираните палестински територии).

Наскоро учениците от едно от училища в ал-Халил (Хеброн) били запитани дали забелязват някаква промяна в поведението на израелската окупационна армия спрямо тях преди и след пристигането на международните наблюдатели.  Чужденците  наблюдават всяка сутрин преминаването на учениците през пропусквателния пункт на израелската армия по пътя на палестинските деца за училище. Преди пристигането им, в периода от 27 февруари до 2 март 2012г., са документирани тридесет и един случая на вербална или физическа атака върху 268те ученика от страна на израелската армия. Учителите били задържани ежедневно, като така били възпрепятствани да стигнат до училището. В седмиците след това, след пристигането на наблюдателите от международната организация, не е записан нито един случай на задържане или тормоз. Войниците също така се преместват и вече не заемат позиция пред училището, а наблюдават от покрива на съседната къща (за повече подробности, тук)

Много по-лесно е да се действа несправедливо, ако липсва друг свидетел, освен жертвата.  Това, че присъствието на трета страна в окупирана Палестина често води до по-човешко поведение от страна на израелската армия, за мен е безспорно доказателство за това, че някъде там в себе си, израелските войниците съзнават, че вършат нещо дълбоко несправедливо, докато – в този пример – затрудняват свободното предвижване на хора в собствения им град с оправданието, че това е мярка за сигурност, гаврят се с тях (често просто от скука), превишават пълномощията си и т.н. и т.н.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: