Skip to content

Утоляване на жаждата чрез Апартейд

October 21, 2012


Веолия: какво стои зад името на фирмата, която притежава по-голямата част от «Софийска вода»

През юни 201ог . френската фирма “Веолия” закупи по-голямата част от “Софийска вода” и започва на практика да контролира дружеството.  Общинското ВиК държи едва 22.9% в концесионера «Софийска вода» днес. През май тази година (2012г.) между Столична община и Веолия възниква конфликт след като Веолия  предлага да повиши цената на водата с 12% (още: тук). Това, за което не се говори в България е, че компанията, в чийто ръце се намира водата на софиянци днес, е  “отличена” с девето място в списъка на международни корпорации, които не спазват човешките права.

Базираната във Франция коорпорация е не само най-голямата частна компания за ВиК услуги в света, но и обект на международна кампания за бойкот. Тя оперира автобусни линии в окупирания Западен бряг  като свързва нелегалните еврейски поселения с Израел. Тези автобуси не спират в палестински градове или села и достъпът на палестинци до тях е забранен. Веолия  инвестира и дейно участва в проекта за построяване на бърз влак в Ерусалим, който ще свързва Ерусалим с нелагални поселения в окупирания Западен бряг, включително с Източен Ерусалим. Този проект е обявен за незаконен през 2010г. от ОН. 

В днешно време сякаш забравяме, че гласът, който подаваме ежедневно, ежечастно, е гласът ни на консуматори. Подаваме глас в избори, които определят човешки съдби и финансират онези невидими управници, които имат не по-малко реална власт от политическите: големите корпорации.

Малката, но нарастваща надежда е че все повече хора започват да консумират осъзнато. Пример за това са кампании, в които жителите на даден град събират подписка до общината да се спре изпозлването на автобусни линии, оперирани от Веолия. Веолия далеч не е единствената компания, която спонсорира сегрегация и апартейд. Hewlett Packard има не по-малко опетнено име по отношение спазването на човешките права. Те предоставят различните съоръжения и техника на израелските пропусквателни пунктове в Западния бряг. Тези пунктове затрудняват правото на свободно предвижване на палестинците по всевъзможни начини. Последната победа за дживението Бойкот Деинвестиране Санкции е деинвестирането на религиозната група на квакерите в САЩ от Веолия  и Hewlett Packard.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. ники permalink
    March 19, 2014 2:07 pm

    Убийте тези френски мутри

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: