Skip to content

Проучване: Повечето евреи в Израел подкрепят апартейда

October 24, 2012

статия, публикувана във вестник “Дневник” на 23 октомври, 2012, оригинала: тук

Повечето евреи подкрепят установяване на апартейд режим в Израел, ако страната анексира Западния бряг, сочипроучване, цитирано от израелския вестник “Аарец”. Мнозинството евреи също подкрепят и дискриминацията към арабите, които живеят в Израел.

Проучването, проведено в навечерието на еврейската Нова година сред 503 души, показва антиарабските и ултранационалистически възгледи, споделяни от много от евреите в Израел. Въпросите са били написани от учени и правозащитници, а организацията, провела изследването, Dialog, се оглавява от професора от университета в Тел Авив Камил Фукс.

59% от евреите искат те да имат предимство пред арабите при назначаването на работа в министерства. Почти половината (49%) искат държавата да третира евреите по-добре от арабите, а 42 на сто не искат да живеят в едва сграда с араби, също толкова от евреите не желаят децата им да учат в един клас с деца на араби.

Една трета от евреите иска закон, който да забранява на арабите да гласуват на парламентарни избори, а 69% са против това 2.5 милиона палестинци да имат право на глас, ако Израел анексира Западния бряг.

74% от евреите подкрепят обособяването на отделни пътища за израелци и палестинци на Западния бряг. Близо половината (47%) искат част от арабското население в Израел да бъде преместено в палестинските територии, а 36 на сто подкрепят преместването на някои арабски градове от Израел в Палестина в замяна на някои еврейски поселения на Западния бряг.

Въпреки че териториите не са анексирани, по-голямата част от еврейското население мисли, че Израел упражнява апартейд срещу арабите. Едва 31% мислят, че тази система не е приложена. Повече от една трета (38%) от евреите искат Израел да анексира териториите с поселения на тях, а 48% се обявяват против.

Проучването отбелязва, че има разлика в мненията на различните групи евреи – секуларни, вярващи, религиозни, ултраортодокасални и бивши имигранти от Съветския съюз. Очаквано ултраортодоксалните споделят най-крайните възгледи към палестинците – 83% от тях подкрепят сегрегираните пътища, 70% са за законово отнемане на правото на арабите да гласуват, а 95% одобряват дискриминацията към арабите при наемането на работа. Значително по-умерени са светски настроените евреи и имигрантите от бившия СССР. “Аарец” отбелязва, че най-много отговори “не знам” са дали евреите в т.нар. руска общност. Тя регистрира най-голямо ниво на задоволство с живота в Израел (77%), най-недоволни са секуларните евреи (63%).

Според проучването една трета до два втора от евреите искат да живеят в държава с формална, отворена дискриминация срещу гражданите с арабски произход. Още по-голям дял от евреите искат да живеят в апартейд, ако Израел анексира палестинските територии. Организаторите на проучването отбелязват, че самият термин апартейд може би не е бил достатъчно ясен за някои от интервюираните. Въпреки това повечето от запитаните не се обявяват против това да определят начина на живот в Израел днес като апартейд, без палестинските територии да са анексирани. Едва 31% от евреите не биха нарекли системата в Израел апартейд и твърдят, че въобще няма апертейд.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: